Ha körbenéz az ember, számos szöveggondozót talál a piacon, nehéz lehet eldöntenie, kire bízza a munkát. Nem túl meglepő módon én arra biztatom a látogatót, hogy engem válasszon. Merthogy:

Nagy tapasztalattal rendelkezem.

Közel másfél évtizede hivatásom a szöveggondozás. Voltam korrektor, olvasószerkesztő, majd vezető olvasószerkesztő közéleti hírportálnál és napilapnál, tisztában vagyok a nyomtatott és az elektronikus lapok szerkesztésével. Gyakorlatilag mindenféle szöveggel dolgoztam: újságba, könyvbe, hírportálra, honlapra szánt anyagokkal, szakdolgozatokkal, hírlevelekkel, filmfeliratokkal, plakátokkal, reklámkiadványokkal.

Odafigyelek arra, mit adok ki a kezemből.

Azt vallom, hogy vagy alaposan dolgozunk, vagy sehogy. Azaz ha elvállalok egy megbízást, csakis lelkiismeretesen tudom teljesíteni. Tisztában vagyok vele, hogy a szöveggondozáshoz nem elég a helyesírási és nyelvhelyességi ismeret, a szótár, hanem gyakran a netet is segítségül kell hívni. Nálam alap, hogy minden személy-, helység-, szervezet- és egyéb tulajdonnevet ellenőrzök, illetve a kiejtésnek is utánajárok, ha szükséges például a toldalékoláshoz.

Jól végzem a munkám.

Ezt nem én találtam ki, hanem egyrészt az ügyfelek visszajelzéséből következtetek rá, másrészt 2019-ben a szakma elitje részvételével rendezett I. Kárpát-medencei korrektorversenyen harmadik helyezést értem el, és ezzel jogosulttá váltam az év korrektora cím használatára.

Rugalmas vagyok.

Hétvégén kellene dolgoznom? Nem gond! Mégsem tegező, hanem magázó formában íródik a hírlevél? Sebaj, átírom. Jövő kedd helyett most csütörtökre legyen kész az anyag? Ha tudom, megoldom. Ellenőrizni kellene, hogy helyesek-e az évszámok? Természetesen nincs akadálya. Nyilván az én időm is véges, tehát előfordulhat, hogy épp napokig nincs érdemi kapacitásom, és nem tudok rövid határidős munkákat vállalni, de amennyire lehet, maximálisan kiszolgálom a megrendelői igényeket.

Bizalmasan kezelem a szövegeket.

A megkapott anyagokat – a prospektustól az étlapon át a szakdolgozatig – tartalmuktól függetlenül üzleti titokként kezelem, és semmilyen körülmények között nem adom ki harmadik félnek.

Korrekten kezelem az adatokat.

Természetesen az ügyfelek elérhetőségét, adatait sem adom ki harmadik félnek, és én sem fogom reklámcélokra felhasználni. Tehát senkinek nem kell attól tartania, hogy fél év múlva levelekkel fogom bombázni, hogy jövő héten akció: 30 százalékkal olcsóbban javítom ly-ra a j-t.

Meg lehet velem beszélni.

Ha kérdés merül fel az elvégzett munkával kapcsolatban, állok rendelkezésre. Amennyiben a megbízó kíváncsi arra, hogy miért javítottam egy kifejezést, miért úgy írtam egy szót, ahogy, szívesen megbeszélem vele.

Én is kérdezek.

Ha pedig számomra nem világos valami, megkérdezem a megbízót, vagy jelölöm a szövegben a kérdéses részt, és odaírom a megjegyzésemet. Szeretek biztosra menni, és inkább feleslegesen felteszek egy-két kérdést, mint hogy tévesen átjavítsak valamit.